
Forskningsprojektet ‘Byg med Ler’ revitaliserer traditionel viden om ler i byggeriet for at udvikle nye løsninger til moderne elementkonstruktioner. Med rødder i fortidens byggeteknikker som pisé og wellerwände, og drevet af nutidens teknologier og biobaserede materialestrømme, undersøger projektet lerets potentialer udover traditionel brug.
Forskningsspørgsmål
Hvordan bidrager ler og biobaserede materialer som element, til skalering af den biobaserede cirkulære økonomi?
Undersøgelsesspørgsmål
- Hvilke metoder kan anvendes til at udvinde, forarbejde og genbruge ler og biobaserede materialer på en måde, der minimerer ressourcespild og miljøpåvirkning?
- På hvilken måde kan ler og biobaserede materialer designes og implementeres i byggeprojekter for at fremme bygningers levetid og muligheder for genanvendelse eller biologisk nedbrydning?
- Hvordan kan teknologiske innovationer understøtte et lukket kredsløb for ler og biobaserede byggematerialer, hvor ressourcer bevares inden for økonomien så længe som muligt?
Hypoteser
- Anvendelsen af lokale ler ressourcer og biobaserede materialer, såsom hamp, ålegræs og halm, reducerer byggeriets miljøpåvirkning gennem minimering af transportbehovet og optimering af ressourceforbruget, hvilket bidrager til biobaseret cirkulær økonomi.
- Design og konstruktion med ler og biobaserede materialer, der tager højde for bygningens hele livscyklus – fra udvinding til nedbrydning – kan signifikant nedbringe bygningernes LCA-aftryk ved at fremme genbrug og genanvendelse, samt reducere behovet for nye råmaterialer.
Integrationen af avancerede fremstillingsteknikker, såsom 3D-printing med biobaserede kompositmaterialer, kan revolutionere byggeteknikken ved at udnytte materialets potentiale, reducere byggeaffald og fremme udviklingen af fuldt genanvendelige byggekomponenter indenfor biobaserede cirkulære materialestrømme.