I Danmark er byggesektoren en betydelig kilde til landets CO2-udledning. Klimapartnerskabet for Bygge- og Anlægssektoren angiver, at 20% af Danmarks CO2-udledning stammer fra energiforbruget i bygninger. For at reducere denne udledning er optimering af bygningers energiforbrug vigtig, og dette kan opnås ved forbedringer af klimaskærmen samt implementering af bygningsautomatik (BA).
Med øget fokus på bæredygtighed og energieffektivitet har politiske beslutningstagere intensiveret kravene til BA, understøttet af både nationale love og EU-direktiver som EPBD. Bygningsreglementet i Danmark kræver, at BA implementeres for at fremme energieffektivitet og reducere bygningers klimaaftryk.
Der er dog udfordringer i praksis. Bygningsautomatik lever ikke altid op til forventningerne på grund af systemernes kompleksitet, behovet for tværfagligt samarbejde og tendensen til at implementere minimumskrav for økonomiske besparelser. Standarden DS/EN ISO 52120 beskriver, at højere niveauer af BA kan give driftsmæssige fordele.
EU’s ambitiøse mål for energieffektivitet og bæredygtighed fremhæver behovet for at styrke fagfolks kompetencer inden for BA. EPBD-direktivet understreger vigtigheden af uddannelse af planlæggere, bygningsinspektører, arkitekter, montører og håndværkere for at sikre vellykket implementering af energieffektive løsninger.
Rapporten vil adressere de dilemmaer, bygherrer står overfor ved valg eller fravalg af avanceret BA i offentlige byggerier. Fokus er på tre underspørgsmål: de indledende omkostninger versus langsigtede besparelser og fordele, manglen på viden eller forståelse for BA og hvordan tværfagligt samarbejde kan forbedre implementeringen, samt hvordan bygherrer navigerer i regulatoriske krav.
Ved at integrere perspektiver fra interviews med nøgleaktører og sekundærlitteratur vil rapporten belyse de komplekse overvejelser bag valget af bygningsautomatik, med det mål at bidrage med ny indsigt til at overkomme barrierer for mere energieffektive og bæredygtige bygninger gennem avanceret BA.